Luxor
Philipp Hennevogl, Luxor, reduction print, 2015.

 

Филип Хенефогл (рођен 1968. године у Вирцбургу, Немачка) је графичар познат београдској публици кроз учешће на 8. Међународној графичкој радионици “Београдски сусрети” 2015. и на групној изложби радова од 24 маја – 8 јуна 2016.

Искусни и софистициран графичар, Хенефогл је заинтересован за префињен однос светла и таме, као и мотиве, контрасте и текстуре свакодневног живота. Његов рад садржи аспекте негације западњачког идеолошког позитивизма али и проналажење снаге у свакодневици.

Већина радова на овој изложби су у скали сивих тонова, у формалним геометријским структурама сачињеним од правоугаоних оквира (разбијени прозори, челичне грађевинске конструкције) или висцералне мреже неорганских форми, као што су компјутерски каблови. Хенефоглове графике асоцирају на супрематистичке слике, које са своје стране подсећају на платоновске идеје о математизацији и геометеризацији природе.

Платон је сагледао могућност да свакодневица упрља небо чистих идеја. Али чије су то идеје? Филип Хенефогл није понесен ентузијазмом изградње уједињеног Берлина, нити неолибералном утопијом или неком од “осталгија” старог социјалистичког поретка. Његове скептичне апстракције описују фрагменте једног индивидуалног функционисања у новој економији, приказујући мотиве урбане мртве природе као метафоре ентропије и новооткривене виталности.

Хенефоглов интерес за ентропију и нестајање присутан је и при избору материјала и технике. Редуковани линорез је метод равне штампе у којом се свака нијанса штампа од исте плоче. После сваког ручно нанесеног отиска, плоча се реже у припреми за другу боју, најчешће у градацији од најсветлије до најтамније. Овај метод резултира само једним тиражом, јер сам процес “редуцира” (уништава) матрицу.

Ова техника у комбинацији са осетљивошћу ручно рађеног папира (уметник користи Козо-Абака папир, ког прави Ганголф Улбрихт Верцвегунг из Берлина), открива сву крхкост и моћ искуства свакодневице: папир постаје кожа, интерфејс, уједно веза и граница – указујући на субјективне унутрашње слободе дистопичног али јединственог живота.

Рођен у Вирцбургу, Немачка, 1968 године, Филип Хенефогл је студирао ликовну уметност на Универзитету у Каселу. Од 1992. године редовно излаже у значајним галеријама и уметничким институцијама широм света, као што су Музеј за савремену уметност у Франкфурту, Музеј дрвореза у Карпију, Италија, Музеј Фредериканум и Нова галерија у Каселу, Тријенале мале пластике у Фелбаху, Тријенале графичке уметности у Прагу, Графички тријенале у Фрехену, АДГ Нирнберг, Нови Центар за културу у Ахену, Градска галерија у Штутгарту, галерија Културног сећања у Вирцбургу, итд.

Хенефоглови радови се налазе у бројним међународним приватним и јавним колекцијама, као што су колекција Музеја за савремену уметност у Франкфурту, Уметничком институту у Франкфурту, колекцији Немачке банке, ИНГ Белгије, државне галерије Бајтингејм у Бисингену, Нове галерије у Каселу и многих других.

Филип Хенефогл је добитник градске награде Мајнца за 2010/2011, као и награде културног покровитељства града Вирцбурга 2009. Учествовао је у престижном програму за уметнички развој у Берлину 2003. и добитник је награде замка Виперсдорф 2000. Живи и ради у Берлину.